De taal van Batik

Menteng 1958In oktober 1952 geboren in Djakarta. Een rumoerige stad in die tijd en nu nog steeds. Moeder is een Indisch meisje geboren in Soekaboemi uit een Soendanesische vrouw Iti en Otto Rudolf de Thouars geboren te Bandung. Vader is een Nederlandse soldaat. In 1952 is de vrijheidsstrijd in volle gang en er heerst terreur. De angst voor aanvallen van de pemudas is beklemmend en bedreigend.

In Menteng opgegroeid en in de veilige slendang van moeder of Mani wordt op jonge leeftijd kennis gemaakt met de feeërieke werking van de batik en de kleuren van gestapeld fruit. In 1958 volgt de voldongen vlucht naar Nederland. 6 weken op de boot. 6 weken verte en 6 weken luchten. Eenmaal in Nederland is het Integreren en niet zeuren. Na een aanstelling op de Universiteit Nijmegen, als wetenschappelijk onderzoeker bij gynaecologie – een functie die bij gebrek aan financiële middelen ophield –, besloot hij de Akademie voor Beeldende Kunst in Arnhem te volgen.

stapelsfruit

Zo bleef hij onderzoeker maar zette zijn activiteiten op een andere manier en op ander niveau voort. Steeds blijft Indonesië een rol spelen, tijdens zijn studie en daarna. “Schaduw theater” , “eerste hechting”, “part of the universe” zijn titels van werken. Indonesië is altijd aanwezig. Toch duurt het tot 2015 voordat Peter de Thouars, met vrouw en kinderen weer terug is in zijn moederland. Weer terug bij de stapels fruit op de markt en de betoverende batik. Terug in een rijk land dat honderden jaren kolonialisme heeft overleefd. Een multicultureel land dat zoekt naar identiteit. Het idee voor een nieuw werk is geboren, “Bahasa batik, de taal van batik”.

De taal van batik is een kunstproject over bronnen, oorsprong, hechting, bewustwording, samenhang en samenleving waarbij de oorspronkelijke en aan rituelen gerelateerde batik en de Pancasila inspiraties zijn.
Inhoudelijk verbonden met o.a. kunstenaars als Joseph Beuys [sociaal plastik], Malewitsch [Die Gegenstandslose Welt], John Cage [The anarchy of silence], Ai Wei Wei, Jochen Bockenmuhl [Lebenszusammenhange], Alit Djajasoebrata [Flowers from Univers] en Levinas [Totaliteit en Oneindigheid].

Uitgangspunten

Pancasila
Batik verhoudingen kleur compositie

Kunstenaar Artworks Paintings Projects & Photography